Welcome, Guest. Please login or register.
Amiga Kit Amiga Store Hollywood MAL AMIStore App Store A600 Memory

AuthorTopic: ATX PSU with Amiga schematic  (Read 3470 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline motorollin

ATX PSU with Amiga schematic
« on: December 04, 2005, 05:25:08 PM »
For the benefit of prismra, who asked about this, and also anyone else who is interested, here is a schematic of the cable I built to use an ATX power supply with my A1200.



Please check the pinout of your ATX and Amiga power supplies before connecting this. You should also check the output from the Amiga's power connector after connecting and powering on the ATX power supply, to make sure it is outputting the correct voltage for the Amiga. Pins 14 and 15 are connected to each other to make the PSU power up.

Usual disclaimer applies - this worked for me but may or may not blow your Amiga up  :roll:

--
moto
Code: [Select]
10  IT\'S THE FINAL COUNTDOWN
20  FOR C = 1 TO 2
30     DA-NA-NAAAA-NAAAA DA-NA-NA-NA-NAAAA
40     DA-NA-NAAAA-NAAAA DA-NA-NA-NA-NA-NA-NAAAAA
50  NEXT C
60  NA-NA-NAAAA
70  NA-NA NA-NA-NA-NA-NAAAA NAAA-NAAAAAAAAAAA
80  GOTO 10
 

Offline doctorq

Re: ATX PSU with Amiga schematic
« Reply #1 on: December 04, 2005, 05:40:48 PM »
Ehh, shouldn't the red and the yellow wire go to two different pins on the A1200 connector?
 

Offline Framiga

Re: ATX PSU with Amiga schematic
« Reply #2 on: December 04, 2005, 05:46:49 PM »
pins 19 and 20 are both +5v (its ok due the thin ATX wires)

http://pinouts.ru/data/atxpower_pinout.shtml

 

Offline Piru

  • \' union select name,pwd--
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Aug 2002
  • Posts: 6946
  • Total likes: 0
    • http://www.iki.fi/sintonen/
Re: ATX PSU with Amiga schematic
« Reply #3 on: December 04, 2005, 05:54:03 PM »
@motorollin

You should perhaps mark from which side the connectors are seen (or else someone might mirror the connections, though that should be caught when testing the voltages).

Also, this configuration doesn't work (or rather always works;) for PSUs that don't have the power switch on the back, this config is always powered. I'd suggest attaching the powerswitch between pins 14 and 15 instead of just short circuiting the pins.
 

Offline tonyvdb

Re: ATX PSU with Amiga schematic
« Reply #4 on: December 04, 2005, 05:54:21 PM »
Will this work on an Amiga 4000?
Amiga 2000HD Indivision ECS
Amiga 4000D towerised OS 3.1 and 3.9 on CF cards
Indivision AGA, Mediator 4000
Video Toaster 4000 Flyer v4.3 Millenium.
202gig of video drive space & 5gig audio.
 

Offline motorollin

Re: ATX PSU with Amiga schematic
« Reply #5 on: December 04, 2005, 06:31:44 PM »
Quote

doctorq wrote:
Ehh, shouldn't the red and the yellow wire go to two different pins on the A1200 connector?

No they're connected to the same pin on mine.

--
moto
Code: [Select]
10  IT\'S THE FINAL COUNTDOWN
20  FOR C = 1 TO 2
30     DA-NA-NAAAA-NAAAA DA-NA-NA-NA-NAAAA
40     DA-NA-NAAAA-NAAAA DA-NA-NA-NA-NA-NA-NAAAAA
50  NEXT C
60  NA-NA-NAAAA
70  NA-NA NA-NA-NA-NA-NAAAA NAAA-NAAAAAAAAAAA
80  GOTO 10
 

Offline motorollin

Re: ATX PSU with Amiga schematic
« Reply #6 on: December 04, 2005, 06:34:52 PM »
Quote

Piru wrote:
@motorollin

You should perhaps mark from which side the connectors are seen (or else someone might mirror the connections, though that should be caught when testing the voltages).

You can tell by the location of the square holes.

Quote

Piru wrote:
Also, this configuration doesn't work (or rather always works;) for PSUs that don't have the power switch on the back, this config is always powered. I'd suggest attaching the powerswitch between pins 14 and 15 instead of just short circuiting the pins.

Quite correct. My ATX PSU had a power switch on the back so I didn't need to do this. But as you say a switch between the two pins would add a power switch to the configuration.

--
moto
Code: [Select]
10  IT\'S THE FINAL COUNTDOWN
20  FOR C = 1 TO 2
30     DA-NA-NAAAA-NAAAA DA-NA-NA-NA-NAAAA
40     DA-NA-NAAAA-NAAAA DA-NA-NA-NA-NA-NA-NAAAAA
50  NEXT C
60  NA-NA-NAAAA
70  NA-NA NA-NA-NA-NA-NAAAA NAAA-NAAAAAAAAAAA
80  GOTO 10
 

Offline Piru

  • \' union select name,pwd--
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Aug 2002
  • Posts: 6946
  • Total likes: 0
    • http://www.iki.fi/sintonen/
Re: ATX PSU with Amiga schematic
« Reply #7 on: December 04, 2005, 06:40:01 PM »
@motorollin
Quote
You can tell by the location of the square holes.

I don't see any square hole on the amiga side connector.

It might be obvious to you (you did draw it after all), but it might not be to everyone else.
 

Offline motorollin

Re: ATX PSU with Amiga schematic
« Reply #8 on: December 04, 2005, 06:43:33 PM »
Quote

Piru wrote:
@motorollin
Quote
You can tell by the location of the square holes.

I don't see any square hole on the amiga side connector.

It might be obvious to you (you did draw it after all), but it might not be to everyone else.

Ahhhh yes of course. You can tell by the colours of the wires. When I drew the schematic, I did it as if you were looking at the connector.

--
moto
Code: [Select]
10  IT\'S THE FINAL COUNTDOWN
20  FOR C = 1 TO 2
30     DA-NA-NAAAA-NAAAA DA-NA-NA-NA-NAAAA
40     DA-NA-NAAAA-NAAAA DA-NA-NA-NA-NA-NA-NAAAAA
50  NEXT C
60  NA-NA-NAAAA
70  NA-NA NA-NA-NA-NA-NAAAA NAAA-NAAAAAAAAAAA
80  GOTO 10
 

Offline lurkist

Re: ATX PSU with Amiga schematic
« Reply #9 on: December 04, 2005, 08:30:06 PM »
Soo... has the picture at the top been corrected / confirmed?
A1200 Power Tower, Blizzard 1260 66 +32MB, OS3.9, 2.5\\" HD, IDEfix97 + DVD-RW + Zip, SD/FF + 15\\" CRT, Ioblix1200P + scanner, PCMCIA LAN + router
 

Offline motorollin

Re: ATX PSU with Amiga schematic
« Reply #10 on: December 04, 2005, 08:46:42 PM »
The picture is correct. I have the cable sitting next to me  :-)

--
moto
Code: [Select]
10  IT\'S THE FINAL COUNTDOWN
20  FOR C = 1 TO 2
30     DA-NA-NAAAA-NAAAA DA-NA-NA-NA-NAAAA
40     DA-NA-NAAAA-NAAAA DA-NA-NA-NA-NA-NA-NAAAAA
50  NEXT C
60  NA-NA-NAAAA
70  NA-NA NA-NA-NA-NA-NAAAA NAAA-NAAAAAAAAAAA
80  GOTO 10
 

Offline prismra

Re: ATX PSU with Amiga schematic
« Reply #11 on: December 05, 2005, 06:23:04 PM »
Where do I get a connector that fits the A1200 power plug?
 

Offline motorollin

Re: ATX PSU with Amiga schematic
« Reply #12 on: December 05, 2005, 06:24:20 PM »
From an A1200 PSU?  :-)  I just cut mine off.

--
moto
Code: [Select]
10  IT\'S THE FINAL COUNTDOWN
20  FOR C = 1 TO 2
30     DA-NA-NAAAA-NAAAA DA-NA-NA-NA-NAAAA
40     DA-NA-NAAAA-NAAAA DA-NA-NA-NA-NA-NA-NAAAAA
50  NEXT C
60  NA-NA-NAAAA
70  NA-NA NA-NA-NA-NA-NAAAA NAAA-NAAAAAAAAAAA
80  GOTO 10
 

Offline prismra

Re: ATX PSU with Amiga schematic
« Reply #13 on: December 05, 2005, 06:37:36 PM »
What's to stop me from just buying a UK 220v PSU for it and using a step-down (?) converter from Radio Shack or something?
 

Offline motorollin

Re: ATX PSU with Amiga schematic
« Reply #14 on: December 05, 2005, 07:08:56 PM »
Can you elaborate, I'm not sure I understand what you mean  :-)

--
moto
Code: [Select]
10  IT\'S THE FINAL COUNTDOWN
20  FOR C = 1 TO 2
30     DA-NA-NAAAA-NAAAA DA-NA-NA-NA-NAAAA
40     DA-NA-NAAAA-NAAAA DA-NA-NA-NA-NA-NA-NAAAAA
50  NEXT C
60  NA-NA-NAAAA
70  NA-NA NA-NA-NA-NA-NAAAA NAAA-NAAAAAAAAAAA
80  GOTO 10