Welcome, Guest. Please login or register.
Amiga Kit Amiga Store Hollywood MAL AMIStore App Store A600 Memory

AuthorTopic: AmigaOS 3.1.4 and Deluxe Music 2.0 -- audio gets stuck in an infinte loop  (Read 4266 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

guest11527

  • Guest
Re: AmigaOS 3.1.4 and Deluxe Music 2.0 -- audio gets stuck in an infinte loop
« Reply #15 on: February 20, 2019, 07:47:59 AM »
I never heard of 68040.library actually damaging systems.
Then you learn something new. The CBM 68040.library does not work on some P5 boards, and - as their DMA layer is delicate - may corrupt data upon transport, or may hang or crash during use, for example if some P5-only graphics cards are connected to the board that are not visible to the system due to their lack of supporting autoconf.There are a couple of additional boards that have "vendor specific" extensions in their library, or use a non-standard setup.

It makes it less than obvious what library should be used.
It is *very* obvious. Always use the library that came with the board. If the board was a CBM board, it came with the CBM library. It is really *that* simple.

Offline kolla

Re: AmigaOS 3.1.4 and Deluxe Music 2.0 -- audio gets stuck in an infinte loop
« Reply #16 on: February 20, 2019, 10:29:02 AM »
It makes it less than obvious what library should be used.
It is *very* obvious. Always use the library that came with the board. If the board was a CBM board, it came with the CBM library. It is really *that* simple.

So OS 3.0 68040.library it is, I'm sure it is optimal.

No board ever came with MuLibs.
B5D6A1D019D5D45BCC56F4782AC220D8B3E2A6CC
---
A3000/060CSPPC+CVPPC/128MB + 256MB BigRAM/Deneb USB
A4000/CS060/Mediator4000Di/Voodoo5/128MB
A1200/Blz1260/IndyAGA/192MB
A1200/Blz1260/64MB
A1200/Blz1230III/32MB
A1200/ACA1221
A600/V600v2/Subway USB
A600/Apollo630/32MB
CD32/SX32/32MB/Plipbox
CD32/TF328
A500/V500v2
A500/MTec520
CDTV
MiSTer, MiST, FleaFPGAs and original Minimig
Peg1, SAM460 and Mac minis with MorphOS
 

guest11527

  • Guest
Re: AmigaOS 3.1.4 and Deluxe Music 2.0 -- audio gets stuck in an infinte loop
« Reply #17 on: February 20, 2019, 10:59:01 AM »
So OS 3.0 68040.library it is, I'm sure it is optimal.

Good enough to keep your board working. If you want to tweak, that is up to you.

No board ever came with MuLibs.
Wrong.
 

Offline paul1981

Re: AmigaOS 3.1.4 and Deluxe Music 2.0 -- audio gets stuck in an infinte loop
« Reply #18 on: February 23, 2019, 11:22:10 AM »
The audio side things has proven to be less than ideal for programs that don't follow official C= references. There was an issue with MIDI instruments functionality messing up on ADoom (now fixed) but obsolete programs will not be patched sadly. Maybe OS3.1.4 should have taken an approach of tidying up the code whilst compromising and "supporting" the best bugs as utilised by programmers under previous versions of the OS! ;)

Supporting bugs? I prefer programmers to do their job properly and follow correct C= guidelines. I do see your point however, and hopefully the amount of badly written software that actually breaks is tiny.  ;D Thing is, no one is being forced to install 3.1.4 and the target audiance for 3.1.4 should be people who are 'looking ahead' more than 'looking back' IMHO.

guest11527

  • Guest
Re: AmigaOS 3.1.4 and Deluxe Music 2.0 -- audio gets stuck in an infinte loop
« Reply #19 on: February 23, 2019, 04:29:59 PM »
Supporting bugs? I prefer programmers to do their job properly and follow correct C= guidelines.

Me, too. But what can we do? With every application Os 3.1.4 looses, a user is lost. It is a balance one has to find. In this particular case, it is eay to add a workaround (essentially, one line of C code), and the workaround does not hurt. In other cases, such workarounds are costly and not included. With every non-working application, we generate "bad press" because somebody will blame and complain and will argue that this Os is just an incompatible mess because his favourite program does not run anymore, without understanding that it is not the Os to blame, but a lazy author or an unwilling third party provider...

If you look at 3.1.4, there are other such "small compatibility patches". For example, SetPatch installs one into WaitIO() because some programs (erraneously) assume that WaitIO() returns a BOOL instead of a "struct IORequest *" and then deadlock, hang or crash.

In again other cases, software compatibility is lost because its authors made stupid choices and we cannot work around them in any practical way. Consider the Os 3.9 locale where for reasons unclear to me, H&P decided to assign new string IDs to their preferences system instead to stick to the ones 3.1 came with.

It is always a balance, and it is not easy to find the right balance.... After all, this is Amiga land, with Amiga users, that will blame you for whatever decision you make.

Offline my_pc_is_amiga

Re: AmigaOS 3.1.4 and Deluxe Music 2.0 -- audio gets stuck in an infinte loop
« Reply #20 on: February 23, 2019, 10:14:04 PM »
First off, we are very fortunate to still have very talented programmers for the Amiga and I want to thank Thomas and others involved for the AmigaOS3.1.4 update!  This post was not meant to put any "bad press" but rather just to feedback and get help in case there was something that could be done.

Thomas, the workaround fix you mentioned, does that take care of the DeluxeMusic problem or was this for the doomslibrary?  Or is it the same bad programming in both programs?  Would be nice if more software could have their source code transferred or if Deluxe Music could get some revitalization?  Wouldn't know how that could be done but SoftWood FinalWriter is an example though.


it is eay to add a workaround (essentially, one line of C code), and the workaround does not hurt. In other cases, such workarounds are costly and not included. With every non-working application, we generate "bad press" because somebody will blame and complain and will argue that this Os is just an incompatible mess because his favourite program does not run anymore, without understanding that it is not the Os to blame, but a lazy author or an unwilling third party provider...


Offline BozzerBigD

Re: AmigaOS 3.1.4 and Deluxe Music 2.0 -- audio gets stuck in an infinte loop
« Reply #21 on: February 23, 2019, 10:57:39 PM »
@my_pc_is_amiga

Quote
First off, we are very fortunate to still have very talented programmers for the Amiga and I want to thank Thomas and others involved for the AmigaOS3.1.4 update!

Yes, that is true, but it would be a far better situation if we could donate direct to Thomas and Co's efforts rather than to buy this phoenix type product from Hyperion who get the developers to work for free! I'm unclear on the end game with the OS3.1.4 project (other than to save Hyperion's bacon) and think the OS4.x product line is a more convincing and long term way forward. I just feel stuck with OS3.9 on Classic hardware to be honest as we've put up with hacks for too long to progress past them without new software development on all the old applications we know and love.

A-EON have some IP and source code to revamp a few choice packages but will they back port to OS3.1.4? I'm not sure they will unless the Vampire V4 is mass produced and widely available.
"Art challenges technology. Technology inspires the art."

John Lasseter, Co-Founder of Pixar Animation Studios
 

guest11527

  • Guest
Re: AmigaOS 3.1.4 and Deluxe Music 2.0 -- audio gets stuck in an infinte loop
« Reply #22 on: February 24, 2019, 10:32:11 AM »
Thomas, the workaround fix you mentioned, does that take care of the DeluxeMusic problem or was this for the doomslibrary?  Or is it the same bad programming in both programs?  Would be nice if more software could have their source code transferred or if Deluxe Music could get some revitalization?  Wouldn't know how that could be done but SoftWood FinalWriter is an example though.
These two problems are unfortunately unrelated.
 
The following users thanked this post: my_pc_is_amiga

Offline Dr_Procton

Re: AmigaOS 3.1.4 and Deluxe Music 2.0 -- audio gets stuck in an infinte loop
« Reply #23 on: February 24, 2019, 12:00:23 PM »
@Thomas Richter
Is the recent Cloanto acquisition of Amiga Inc trademarks affecting the 3.1.4 development? Is it possible for you and Olaf be contracted by Cloanto to merge 3.1.4 and Cloanto's workbench 3.x into a new de-facto standard Amiga Os 3 final edition for Amiga classics?
 

Offline kolla

Re: AmigaOS 3.1.4 and Deluxe Music 2.0 -- audio gets stuck in an infinte loop
« Reply #24 on: February 24, 2019, 01:40:46 PM »
That may require some camel swallowing...
B5D6A1D019D5D45BCC56F4782AC220D8B3E2A6CC
---
A3000/060CSPPC+CVPPC/128MB + 256MB BigRAM/Deneb USB
A4000/CS060/Mediator4000Di/Voodoo5/128MB
A1200/Blz1260/IndyAGA/192MB
A1200/Blz1260/64MB
A1200/Blz1230III/32MB
A1200/ACA1221
A600/V600v2/Subway USB
A600/Apollo630/32MB
CD32/SX32/32MB/Plipbox
CD32/TF328
A500/V500v2
A500/MTec520
CDTV
MiSTer, MiST, FleaFPGAs and original Minimig
Peg1, SAM460 and Mac minis with MorphOS
 

Offline my_pc_is_amiga

Re: AmigaOS 3.1.4 and Deluxe Music 2.0 -- audio gets stuck in an infinte loop
« Reply #25 on: February 25, 2019, 02:06:01 AM »
These two problems are unfortunately unrelated.

I have just recently noticed something else now which I've been seeing with several mod player/music programs (EdPlayer, EaglePlayer, OctaMed soundstudio).  I only see this on my A4000T/040 and haven't seen it on the A3000 / 030 (both have 3.1.4 installed).   While playing a song, I'm seeing my fast mem. depleting.   I have not noticed anything on chip memory.  And if I exit the program and do a avail flush the free mem. is not restored.  So looks like there is some kind of memory leak but again have only been seeing this on the A4000T/040.   I'd be happy to do any additional debug on this if there are any suggestions.
 

guest11527

  • Guest
Re: AmigaOS 3.1.4 and Deluxe Music 2.0 -- audio gets stuck in an infinte loop
« Reply #26 on: February 25, 2019, 07:06:44 AM »
And if I exit the program and do a avail flush the free mem. is not restored.  So looks like there is some kind of memory leak but again have only been seeing this on the A4000T/040.   I'd be happy to do any additional debug on this if there are any suggestions.
These programs do not use the audio.device, they bang the hardware.
 

Offline paul1981

Re: AmigaOS 3.1.4 and Deluxe Music 2.0 -- audio gets stuck in an infinte loop
« Reply #27 on: February 25, 2019, 11:50:19 AM »
First off, we are very fortunate to still have very talented programmers for the Amiga and I want to thank Thomas and others involved for the AmigaOS3.1.4 update!  This post was not meant to put any "bad press" but rather just to feedback and get help in case there was something that could be done.

Thomas, the workaround fix you mentioned, does that take care of the DeluxeMusic problem or was this for the doomslibrary?  Or is it the same bad programming in both programs?  Would be nice if more software could have their source code transferred or if Deluxe Music could get some revitalization?  Wouldn't know how that could be done but SoftWood FinalWriter is an example though.

It's the same author who wrote Music-X... he's known as 'Talin':
https://medium.com/@dreamertalin/music-x-b4abc68d6f78
 

Offline Louis Dias

Re: AmigaOS 3.1.4 and Deluxe Music 2.0 -- audio gets stuck in an infinte loop
« Reply #28 on: February 25, 2019, 02:04:25 PM »
So...   3.X.1.4?   8)
 

Offline my_pc_is_amiga

Re: AmigaOS 3.1.4 and Deluxe Music 2.0 -- audio gets stuck in an infinte loop
« Reply #29 on: February 26, 2019, 11:00:34 PM »
These programs do not use the audio.device, they bang the hardware.

I used SnoopDOS to find that audio.device is getting loaded by EaglePlayer and EdPlayer.   I also used ROMSPLIT to extract the older audio.device 37.10 and then used LOADMODULE DOWNGRADE to load it.  I tried 37.10 and then went back to 45.15 and for whatever reason, I haven't been able to reproduce this on 45.15 now.  I'm totally mystified why I was seeing seeing it before. 
« Last Edit: February 27, 2019, 05:12:07 AM by my_pc_is_amiga »