Welcome, Guest. Please login or register.
Amiga Kit Amiga Store Iridium Banner AMIStore App Store A1200/A600 4xIDE Interface

AuthorTopic: AmigaOne News : A1 onboard audio works!  (Read 2117 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline xeron

AmigaOne News : A1 onboard audio works!
« on: October 26, 2005, 12:48:56 PM »
Davy Wentzler has uploaded a working via686b onboard audio driver for the AmigaOne! Unfortunately, only the first batch(es) of A1's actually have the AC'97 chip physically on the board.

It was taken off later on as Eyetech didn't think it was ever going to work. You could just try the driver to see if you have such a chip, but you can also have a look on the motherboard: left to the AGP-port, under the gfx card either is a small Sigmatel chip or an empty square. Most people won't have the chip though.

Steven Brookes found out what was wrong. Normally, the BIOS/firmware sets up some registers of the VIA that make it work (ACPI), unfortunately back then we thought it was a hardware issue.

This first version is very basic. It is playback only, has CD-in monitoring, but no volume controls etc. This will come soon in a later version.

If you're lucky enough to have the AC'97 chip, give it a try. If you'll use it, please consider making a small donation of 5 Euros to paypal@audio-evolution.com.
Playstation Network ID: xeron6
 

Offline Lando

Re: AmigaOne News : A1 onboard audio works!
« Reply #1 on: October 26, 2005, 01:39:37 PM »
This is great news for AmigaOne XE owners! Congrats to Davy and the mystery guy.

I assume that those without the chip could just send it back to their dealers or to Eyetech to get the chip replaced.
 

Offline c64_d0c

Re: AmigaOne News : A1 onboard audio works!
« Reply #2 on: October 26, 2005, 01:54:12 PM »
finally we can hit the pagasos user in the head with something  :-D
________
Medical marijuana strains
« Last Edit: May 08, 2011, 06:27:15 AM by c64_d0c »
On schedule and rockin\\\'!!!1!!
 

Offline Piru

  • \' union select name,pwd--
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Aug 2002
  • Posts: 6946
  • Total likes: 0
    • http://www.iki.fi/sintonen/
Re: AmigaOne News : A1 onboard audio works!
« Reply #3 on: October 26, 2005, 01:54:25 PM »
Great news for the XE owners with the AC97 chip (they'll now have extra PCI slot to play with).

However, the question remains: How is it possible that this software setup issue could go unnoticed, and the problem being labelled "hw issue"? Removing the AC97 chip surely didn't generate that much savings, either.

Oh yes, VIA documentation isn't the best possible, but it is the same for everyone.

@c64_d0c

Yeah! Damn pagasos users, they just suck (what's a 'pagasos' though? :-))
 

Offline billt

Re: AmigaOne News : A1 onboard audio works!
« Reply #4 on: October 26, 2005, 02:36:07 PM »
> Oh yes, VIA documentation isn't the best possible, but it is the same for everyone.

Maybe the pdf itself is. But when Gigabyte has a problem, they've got enough clout (ie. order volume at risk) to get an answer. The chip vendors typically don't want to be bothered with answering questions from a market measured in the many hundreds or low thousands.
Bill T
All Glory to the Hypnotoad!
 

Offline Piru

  • \' union select name,pwd--
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Aug 2002
  • Posts: 6946
  • Total likes: 0
    • http://www.iki.fi/sintonen/
Re: AmigaOne News : A1 onboard audio works!
« Reply #5 on: October 26, 2005, 02:45:41 PM »
@billt

True. Only Apple is likely to have enough weight to get large chip manufacturers move their behind.

The documentation is the same for all the smaller PPC players, though.
 

Offline Louis Dias

Re: AmigaOne News : A1 onboard audio works!
« Reply #6 on: October 26, 2005, 03:30:15 PM »
I'll bet when the chip came off, the price went up.  :-D
 

Offline Darth_X

Re: AmigaOne News : A1 onboard audio works!
« Reply #7 on: October 26, 2005, 06:22:54 PM »
I wonder how many A1 owners will try to solder on the AC97 chip themselves?  :-D
 

Offline Louis Dias

Re: AmigaOne News : A1 onboard audio works!
« Reply #8 on: October 26, 2005, 08:35:40 PM »
problem is they probably have to match surface mounted resistors for the board to even know the chip is there.  You can't just solder on a chip and expect it to just work...  It's not like plugging in more ram...
 

Offline Matt_H

Re: AmigaOne News : A1 onboard audio works!
« Reply #9 on: October 26, 2005, 09:27:39 PM »
Funny... I was just thinking of starting a thread inviting a calm, civil discussion about why the A1's onboard audio didn't work. Guess that won't be neccessary now!

I think my A1 is old enough to have the chip, too (though it'll be a while before I can check, as my board is a few hundred miles away right now). Many thanks to all involved in getting this working!
 

Offline Argo

Re: AmigaOne News : A1 onboard audio works!
« Reply #10 on: October 26, 2005, 10:33:19 PM »
Quote
Enthilza said on AW:
"Actually, it wasn't Dave who found out about the problem, but Steven Brookes"
 

Offline Red_Melons

Re: AmigaOne News : A1 onboard audio works!
« Reply #11 on: October 26, 2005, 10:51:05 PM »
@Matt_H

Quote
I think my A1 is old enough to have the chip


I have an A1-XE (7455 @ 933MHz) which I ordered on 1st November 2002, and received on 4th July 2003. I was told that the on-board sound wasn't working, and had to buy an SB128 card.

I've just had a look at the board and I don't have the sound chip. It looks like the earlier boards with 800MHz G4s probably have the sound chip fitted.
 

Offline xeron

Re: AmigaOne News : A1 onboard audio works!
« Reply #12 on: October 27, 2005, 09:19:32 AM »
@Argo

Quote

The news item here on Amiga.org already said:
"Steven Brookes found out what was wrong."


 :-D
Playstation Network ID: xeron6
 

Offline JoannaK

Re: AmigaOne News : A1 onboard audio works!
« Reply #13 on: October 27, 2005, 09:26:49 AM »
Darth: most likely some will try and fry their A1:s .. but at least they have been warned for SMD-soldering not been suitable fo total novices.
 

Offline tomazkid

Re: AmigaOne News : A1 onboard audio works!
« Reply #14 on: October 27, 2005, 12:17:28 PM »
@JoannaK

True, I myself consider myself lucky that my XE still works  :-P
I've been fiddling more with dip-switches, changing cpu-fan, flashing UBoot firmware, and so on, with the A1 than with any other computer I own.
 :hammer: