Welcome, Guest. Please login or register.
Amiga Kit Amiga Store Iridium Banner AMIStore App Store A1200/A600 4xIDE Interface

AuthorTopic: Amiga OS  (Read 1702 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Malakie

  • Full Member
  • ***
  • Join Date: Apr 2007
  • Posts: 140
  • Country: us
  • Total likes: 2
  • Gender: Male
  • 'Karma' doesn't choose. It just is! (2020 -T.B.)
    • Streaming Channel (including Amiga stuff)
Amiga OS
« on: August 04, 2021, 11:42:26 PM »
I am trying to get my Amiga's working again after a long time away due to serving ...   I am in need of 3.1 or 3.5 or 3.9 install disks but I can't seem to find them available anymore, anywhere.

Where can we get the old Amiga OS versions?   I realize the new Amiga OS 4.x stuff is only for the new Amiga hardware and can only be had by buying it but there has to be a source for us to get the older OS's that Commodore released which are now abandonware being they went out of business.

Anyone help on this one?
Take it light...... :-D

Malakie
 

Offline QuikSanz

Re: Amiga OS
« Reply #1 on: August 05, 2021, 12:45:27 AM »
First, where are you? Several stores to check, maybe one near you.

Chris
 

Offline QuikSanz

Re: Amiga OS
« Reply #2 on: August 05, 2021, 01:55:27 AM »
New Disks and ROM's, from 1.2 on, Here 'https://amigastore.eu/'. 3.5 &3.9 are only google downloads, Hague & partner were not treated well, Amiga Inc never paid, and are no longer partners.

Chris
« Last Edit: August 05, 2021, 02:00:18 AM by QuikSanz »
 

Offline nbache

Re: Amiga OS
« Reply #3 on: August 05, 2021, 10:51:25 AM »
And just a quick remark about your "abandonware" statement.

Just because the original manufactor has died, it doesn't necessarily mean that all they produced is suddenly up for grabs for free.

Think about the stores that offer these products today (like the link above), they have invested real money in buying them earlier and having them in store for years in order to offer them to you today.

Best regards,

Niels
 

Offline OldAmigan

Re: Amiga OS
« Reply #4 on: August 05, 2021, 11:03:00 AM »
@Malakie

Try Amiga Forever from Cloanto. It has adf's of most of the different versions of the OS

Fred

Offline Gryfon

Re: Amiga OS
« Reply #5 on: August 05, 2021, 01:57:56 PM »
Amiga Forever Plus Edition by Cloanto will provide you with all Workbench 1.x up to 3.x versions, including preconfigured hard disk files and ADF images.
\\"We should take off and nuke the entire site from orbit.  It's the only way to be sure.\\" Ripley, Aliens
 

Offline Minuous

Re: Amiga OS
« Reply #6 on: August 05, 2021, 03:27:03 PM »
@Gryfon:

That's not correct. The OP is seeking 3.5 and 3.9, neither of which are on Amiga Forever.
 

Offline kolla

Re: Amiga OS
« Reply #7 on: August 05, 2021, 09:02:48 PM »
I could make a link here to the 3.9 iso over at archive dot org, but it’s probably better that you search for it there yourself.
B5D6A1D019D5D45BCC56F4782AC220D8B3E2A6CC
---
A3000/060CSPPC+CVPPC/128MB + 256MB BigRAM/Deneb USB
A4000/CS060/Mediator4000Di/Voodoo5/128MB
A1200/Blz1260/IndyAGA/192MB
A1200/Blz1260/64MB
A1200/Blz1230III/32MB
A1200/ACA1221
A600/V600v2/Subway USB
A600/Apollo630/32MB
A600/A6095
CD32/SX32/32MB/Plipbox
CD32/TF328
A500/V500v2
A500/MTec520
CDTV
MiSTer, MiST, FleaFPGAs and original Minimig
Peg1, SAM440 and Mac minis with MorphOS
 

Offline Mikhail

Re: Amiga OS
« Reply #8 on: August 07, 2021, 03:38:26 AM »
I would recommend to get a more recent AmigaOS 3.2 that has been released in 2021 and features many updates, fixes and new functions.
A1260T/PPC/SCSI/BV/HPLJ4/HPSJ/CNET
 
The following users thanked this post: Minuous

Offline QuikSanz

Re: Amiga OS
« Reply #9 on: August 07, 2021, 04:05:16 AM »
Fortunately I still have 3.5 & 3.9 so when I get get 3.2 I will see if any nice parts of 3.9 will work with 3.2  8)

Chris

Offline Malakie

  • Full Member
  • ***
  • Join Date: Apr 2007
  • Posts: 140
  • Country: us
  • Total likes: 2
  • Gender: Male
  • 'Karma' doesn't choose. It just is! (2020 -T.B.)
    • Streaming Channel (including Amiga stuff)
Re: Amiga OS
« Reply #10 on: August 07, 2021, 04:43:56 PM »
Thanks for the replies..

But now I have another problem..   I REV 6 motherboard.   I changed the rom to a 3.1 version.   Now when I install any OS older than 2.04, workbench loads up fine from FLOPPY but oddly only loads a blank screen from HD?!?    Basically it loads to workbench but displays no icons and no menus....

In all the years, I have never seen this before.  Even copying the disks to the HD manually from the working floppy, no change.    This one is completely making no sense to me..  And why it would load fine from the floppy device but not the HD device?    But if I then revert back to 2.04 or older, everything is fine again...

At first I thought the rom I bought was bad... but then why would it work with floppy disks of the same OS version?

Any ideas on this one?
« Last Edit: August 07, 2021, 05:02:57 PM by Malakie »
Take it light...... :-D

Malakie
 

Offline arttu80

Re: Amiga OS
« Reply #11 on: August 07, 2021, 06:12:46 PM »
Hmm. I'm no expert, but could this be related to icon.library?

Maybe you should verify version of your icon library on HDD? You can boot from floppy and type "version DH0:/libs/icon.library" assuming DH0: is your boot HDD i.d..
 

Offline Malakie

  • Full Member
  • ***
  • Join Date: Apr 2007
  • Posts: 140
  • Country: us
  • Total likes: 2
  • Gender: Male
  • 'Karma' doesn't choose. It just is! (2020 -T.B.)
    • Streaming Channel (including Amiga stuff)
Re: Amiga OS
« Reply #12 on: August 07, 2021, 06:39:51 PM »
Actually, I think I figured out what is going on..  I ordered this from AmigaStore.eu and apparently this kickstart ROM they sent me only works for WB 2.04 or OLDER.   It won't even run WB 2.05 without showing the kickstart error now.


So now, I need to get them to answer my emails to get this resolved...  and so far they have been VERY hard to contact.



Take it light...... :-D

Malakie
 

Offline Thomas

Re: Amiga OS
« Reply #13 on: August 08, 2021, 09:40:00 AM »
this kickstart ROM they sent me only works for WB 2.04 or OLDER.

Such thing does not exist.

Basically it loads to workbench but displays no icons and no menus....

You probably ordered Cloanto's 3.X ROM. It requires workbench.library as a file on disk. Most older ROMs had this library in ROM and didn't require it as a file.

You can download the file from there: http://www.amigaforever.com/classic/download/