Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: A2000 - TF536 TERRIBLEFIRE TURBO BOARD IDE - Slow boot  (Read 397 times)

Description:

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sheepzTopic starter

A2000 - TF536 TERRIBLEFIRE TURBO BOARD IDE - Slow boot
« on: September 13, 2022, 02:48:29 PM »
Hi

My A1500 / 2000 have a few mods. I love it to bits but the main issue is slow booting time. From Cold it 2minute 30 seconds and averaging 1 minute 40 seconds from a reset.

First installing the TF536 with the IDE to SD card reading hard drive that came with the computer it was taking the best part of 6-5 minutes to start with a 1.5 meg DH0 read speed. It was painfully slow to open drawers, copy ect. (worse that the HARDFRAME SCSI and 50 meg hard drive that came with the unit and KS1.3)

Once adding to the end of startup-sequence CPU FASTROM BURST  >NIL: The improvement was night and day with a DH0 read speed for 4.5-5meg. (No MMU in user-startup)

But the start up speed is still rather slow, I get the TF colour flash then its just a black screen till it boots, any idea on how to improve this?

Regards

Barry
« Last Edit: September 14, 2022, 08:57:22 AM by sheepz »
A1260 and A1500
 

Offline lionstorm

Re: A2000 - TF536 TERRIBLEFIRE TURBO BOARD IDE - Slow book
« Reply #1 on: September 13, 2022, 08:41:38 PM »
maybe a timeout issue ? TF is maybe looking for something which is not present and does nothing until until the timeout is reached.

pure guess since this kind of thing also happened on my X-5000 after addition of a SATA PCI card.
 

Offline kolla

Re: A2000 - TF536 TERRIBLEFIRE TURBO BOARD IDE - Slow boot
« Reply #2 on: September 14, 2022, 09:23:59 AM »
Boot without startup-sequence, is that also super slow? If not, enter "set echo on" and "execute s:startup-sequence" and find what it hangs on.
B5D6A1D019D5D45BCC56F4782AC220D8B3E2A6CC
---
A3000/060CSPPC+CVPPC/128MB + 256MB BigRAM/Deneb USB
A4000/CS060/Mediator4000Di/Voodoo5/128MB
A1200/Blz1260/IndyAGA/192MB
A1200/Blz1260/64MB
A1200/Blz1230III/32MB
A1200/ACA1221
A600/V600v2/Subway USB
A600/Apollo630/32MB
A600/A6095
CD32/SX32/32MB/Plipbox
CD32/TF328
A500/V500v2
A500/MTec520
CDTV
MiSTer, MiST, FleaFPGAs and original Minimig
Peg1, SAM440 and Mac minis with MorphOS
 

Offline utri007

Re: A2000 - TF536 TERRIBLEFIRE TURBO BOARD IDE - Slow boot
« Reply #3 on: September 14, 2022, 09:17:23 PM »
I have same issue with slow boot. Terrible fire says it is because a FFS block size. Setting to 4096 block size would speed it up.

Wondering why this is this way with TF accelerators? Why this is not problem with other boards?
ACube Sam 440ep Flex 800mhz, 1gb ram and 240gb hd and OS4.1FE
A1200 Micronic tower, OS3.9, Apollo 060 66mhz, xPert Merlin, Delfina Lite and Micronic Scandy, 500Gb hd, 66mb ram, DVD-burner and WLAN.
A1200 desktop, OS3.9, Blizzard 060 66mhz, 66mb ram, Ide Fix Express with 160Gb HD and WLAN
A500 OS2.1, GVP+HD8 with 4mb ram, 1mb chip ram and 4gb HD
Commodore CDTV KS3.1, 1mb chip, 4mb fast ram and IDE HD
 

Offline sheepzTopic starter

Re: A2000 - TF536 TERRIBLEFIRE TURBO BOARD IDE - Slow boot
« Reply #4 on: September 15, 2022, 12:21:46 PM »
Boot without startup-sequence, is that also super slow? If not, enter "set echo on" and "execute s:startup-sequence" and find what it hangs on.

Hi Kolla

Give it a go, and nothing, just a long 2 minutes wait for the reset. I think maybe utri007 is right about the block size, I think mine is set at 1024 ( although not sure I am checking correctly).

Think I might have to live with it, luckily its a rather stable machine!

Just need to get better at making up my on HD card on the PC, my next project I guess for when it gets too cold to work on my cars outside!

Thanks

Barry
A1260 and A1500