Welcome, Guest. Please login or register.
Amiga Kit Amiga Store Iridium Banner AMIStore App Store A1200/A600 4xIDE Interface

AuthorTopic: A4000T with Quikpak version XP 2 and Rev 4 060 cpus  (Read 4790 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline cehofer

  • Full Member
  • ***
  • Join Date: Jan 2009
  • Posts: 133
  • Country: us
  • Total likes: 0
  • Gender: Male
A4000T with Quikpak version XP 2 and Rev 4 060 cpus
« on: December 06, 2018, 09:11:10 PM »
I have two A4000T, one with Quikpak XP 060/50 rev2 w/ SCSI controller and the other with Quikpak Rev 4 no SCSI controller.  They are loaded with 128m RAM  I have an additional 16meg of ram on the MB.  I am using the A4000 SCSI controller on both.  Both have Deneb USB cards.

From  time to time and for what seems no real reason, both throws a Software Failure 8000000B.  The Quikpak XP rev 2 is more unstable than the Quikpak Rev4.   I have been all over the net trying to track this down and I found this:

"This is caused when trying to execute FPU instructions on a processor without an FPU. It can also occur on the 040 and 060 machines if there are problems with
68040. library or 68060. library respectively.

Presumably, because the operating software of the card was not or not properly installed. The 68060 cards from Phase5 / DCE (Blizzard PPC, Blizzard 1260 and Cyberstorm Mk III / Cyberstorm PPC) and ACT (Apollo 1260/3060/4060) included software that was used to install a dummy 68040.library, the then called the needed 68060.library. If the original 68040.library of the Amiga OS is loaded instead of the dummy library (this happens in the startup sequence by calling SetPatch), the computer crashes immediately (usually with a Guru Meditation # 8000 000B)."

My Libraries:
68040.library   8/6/1996     1k              version 68040-stub 1.1  (12/29/1995) c1995 Ralph Babel
68060.library   8/6/1996     65k            version 68060.library 2.2 (07/26/1996) c 1996 Jeff Boyer

I have also seen mentioned on the net that disk access can contribute to this.

Are there any updated libraries or is just the nature of the beast?
 

Offline NinjaCyborg

Re: A4000T with Quikpak version XP 2 and Rev 4 060 cpus
« Reply #1 on: December 06, 2018, 09:58:53 PM »
Since you're unable to be civil, and lash out at people trying to help you, and are also unable of following very simple instructions, this advice has been deleted.
« Last Edit: December 11, 2018, 08:03:21 AM by NinjaCyborg »
 

Offline cehofer

  • Full Member
  • ***
  • Join Date: Jan 2009
  • Posts: 133
  • Country: us
  • Total likes: 0
  • Gender: Male
Re: A4000T with Quikpak version XP 2 and Rev 4 060 cpus
« Reply #2 on: December 06, 2018, 10:18:37 PM »
Another issue I have is that I wanted to utilize the onboard SCSI of the Quikpak XP.  It says in the manual that JR8 is the SCSI enable its default jumper is off but mine is on.  So I connected my SCSI drive to it but it doesn't recognize the disk.  Also if I remove JR8, the machine is dead like i disabled the CPU.  This is the 4000T that is less stable and I thought maybe having two SCSI controller enabled might be causing some issues but it seems I can't disable the Quikpak onboard SCSI.

https://www.bigbookofamigahardware.com/bboah/product.aspx?id=1892.  XP documentation.

Does anybody have their Quikpak XP onboard SCSI working?  My A4000T SCSI card works just fine.

Do others that have the A4000T made by Amiga Technologies running solid?
« Last Edit: December 06, 2018, 10:22:06 PM by cehofer »
 

Offline utri007

Re: A4000T with Quikpak version XP 2 and Rev 4 060 cpus
« Reply #3 on: December 07, 2018, 08:38:27 AM »
Like NinjaCyborg said, forget those libraries and try Thor's MMUlibs instead.
ACube Sam 440ep Flex 800mhz, 1gb ram and 240gb hd and OS4.1FE
A1200 Micronic tower, OS3.9, Apollo 060 66mhz, xPert Merlin, Delfina Lite and Micronic Scandy, 500Gb hd, 66mb ram, DVD-burner and WLAN.
A1200 desktop, OS3.9, Blizzard 060 66mhz, 66mb ram, Ide Fix Express with 160Gb HD and WLAN
A500 OS2.1, GVP+HD8 with 4mb ram, 1mb chip ram and 4gb HD
Commodore CDTV KS3.1, 1mb chip, 4mb fast ram and IDE HD
 

Offline cehofer

  • Full Member
  • ***
  • Join Date: Jan 2009
  • Posts: 133
  • Country: us
  • Total likes: 0
  • Gender: Male
Re: A4000T with Quikpak version XP 2 and Rev 4 060 cpus
« Reply #4 on: December 08, 2018, 12:27:50 AM »
I looked at the 68060.library and it is the same as what I have.  So I don't think it is going to help any.

Version 2.2 (07/26/1997)
c 1996 Jeff Boyer

 

Offline NinjaCyborg

Re: A4000T with Quikpak version XP 2 and Rev 4 060 cpus
« Reply #5 on: December 08, 2018, 08:11:36 AM »
Since you're unable to be civil, and lash out at people trying to help you, and are also unable of following very simple instructions, this advice has been deleted.
« Last Edit: December 11, 2018, 08:03:38 AM by NinjaCyborg »
 

Offline paul1981

Re: A4000T with Quikpak version XP 2 and Rev 4 060 cpus
« Reply #6 on: December 09, 2018, 08:12:04 PM »
The MMU libs are updated frequently, and they're rock-solid. Install those and see how it goes.

Almost forgot: You state that both machines have started throwing up this error together - well I'm sure you don't need me to tell you that this is almost certainly some software update you have performed or similar.
« Last Edit: December 09, 2018, 08:17:14 PM by paul1981 »
 

Offline cehofer

  • Full Member
  • ***
  • Join Date: Jan 2009
  • Posts: 133
  • Country: us
  • Total likes: 0
  • Gender: Male
Re: A4000T with Quikpak version XP 2 and Rev 4 060 cpus
« Reply #7 on: December 10, 2018, 02:49:50 AM »
Do you want me just to swap the 68060.library file or install this whole thing?  I swapped just the 68060.library and I first get a 3F02803E Recoverable error.  Then after a while of working I get a new error 8000003D.

I have an 4000 Desktop with the first version of the Cyberstorm 060.  That thing was rock solid.  I have to do a capacitor swap on the board and then I will fire that up to compare.

It has been a long time working on my 4000Ts since I got my Amigaone XE running solid.  I know the 4000Ts are at Boing Bag 2 possible 3.  My 4000D is at the same level as the 4000Ts.  One thing I can say for sure, my 4000D can run and has run Magic Menu for years without issue.  Both 4000Ts cannot run it for very long without the guru.  The only difference is the 060 boards and SCSI cards.  My 4000D has an Oktagon2008.  I have been temped to swap my Cyberstorm in my 4000D to my weakest 4000T to see if it is solid.

The program I use most and want to get solid is StormC4.  I have applied the updates to get it to the 3rd and last update.  With the MMU 68060.library, it crashes on stormshell.
 

Offline NinjaCyborg

Re: A4000T with Quikpak version XP 2 and Rev 4 060 cpus
« Reply #8 on: December 10, 2018, 07:16:03 AM »
Since you're unable to be civil, and lash out at people trying to help you, and are also unable of following very simple instructions, this advice has been deleted.
« Last Edit: December 11, 2018, 08:03:52 AM by NinjaCyborg »
 

Offline cehofer

  • Full Member
  • ***
  • Join Date: Jan 2009
  • Posts: 133
  • Country: us
  • Total likes: 0
  • Gender: Male
Re: A4000T with Quikpak version XP 2 and Rev 4 060 cpus
« Reply #9 on: December 10, 2018, 09:37:02 PM »
Ninja,

First, what amiga are you using?   Secondly, nobody has read my questions and just jumped on this bandwagon of install all these new libraries. 

I am not a novice Amiga user.  I have been using an Amiga since 1988 when I purchased my 2000HD and then moved up to an Amiga 4000D in 1994 with the first version Cyberstorm 060.  It has been rock solid for years.  I have since acquired the two 4000Ts both made in 1996 that exhibit the same issue.

Since I have a solid 4000D without said libraries, why would I want to add yet another variable to the mix and if it doesn't work, I have to back it all out manually? 

I also asked before your rude post that  do you want me to install the 68060.library or the whole thing.  That was not answered.  For you information, I went through the documentation and it is cryptic at best and full of Q and A.

So logically, if I have a 4000d with a cyberstorm running solid and two 4000Ts running not so stable, why would I add another variable into the mix with MMUlibs?  My guess is that the Quikpak 060 or its libraries are unstable either due to AmigaTechnologies just throwing it together or the caps on the boards are dried out and leaky as they are now on my 4000d.  I have already had to replace leaky caps on one 4000T on the audio card and one on the mother board near its slots and that is the more stable one.  It looks like those 22uf caps are total garbage as I had 3 three physically leaking.

If somebody said that they knew the 060 Quikpack libs are incomplete or buggy, I would move forward in install the MMUlibs. 

I would like to know if anybody out there has a 4000T Amiga Technologies vintage with a quikpack 060 cpu running solid from stock software 3.9 and boing bag updates.

In this same thread, I have also asked if anybody has the SCSI controller on their Quikpack XP working?  That is unanswered.

 >:(
« Last Edit: December 10, 2018, 09:40:11 PM by cehofer »
 

Offline NinjaCyborg

Re: A4000T with Quikpak version XP 2 and Rev 4 060 cpus
« Reply #10 on: December 10, 2018, 10:26:23 PM »
Since you're unable to be civil, and lash out at people trying to help you, and are also unable of following very simple instructions, this advice has been deleted.
« Last Edit: December 11, 2018, 08:04:02 AM by NinjaCyborg »
 

Offline outlawal2

Re: A4000T with Quikpak version XP 2 and Rev 4 060 cpus
« Reply #11 on: December 11, 2018, 02:47:00 AM »
Saying SCSI is irrelevant is a crap statement to say the least.  YOU think it is irrelevant, but many still use it and as it is an installed item in our machines we intend to continue using it.
How about you back off a tad and help folks rather than insult them?  And if you don't want to do that fine, just don't say anything. 

Your nasty comments are less than appreciated..
 
The following users thanked this post: cehofer

Offline cehofer

  • Full Member
  • ***
  • Join Date: Jan 2009
  • Posts: 133
  • Country: us
  • Total likes: 0
  • Gender: Male
Re: A4000T with Quikpak version XP 2 and Rev 4 060 cpus
« Reply #12 on: December 11, 2018, 05:50:00 AM »
Outlaw,
 
Thank you very much!  If SCSI is so irrelevant, why are they making and selling SCSI2SD V6 cards.  One of which I just purchased and installed. 

Did I log into Facebook by accident?  Is this what Amiga.org has turned into a bunch of faceless people that like to insult instead of help?  It seems like every time I have posted questions I get somebody that wants to be rude and argue. 

My naive questions:

1.  Does anybody have an Amiga Technologies 1996 4000T running the 060 quikpack cpu having my issues or running solid? 
2.  Does anybody have a Quikpack XP rev 2 or rev 4 running solid in A3000/A4000?
3.  Why on my Quikpack XP rev 2 when I pull JR8 "SCSI enable" kill the cpu and won't boot per documentations listed that I bothered to read.  It will also not recognize a scsi device.  Using the CPU onboard SCSI device will be a lot faster than using IDE controller on the MB but that that is my naive opinion.
4.  Has anybody running an 060 have it throw 800000B error regularly? 



 
 

Offline BozzerBigD

Re: A4000T with Quikpak version XP 2 and Rev 4 060 cpus
« Reply #13 on: December 11, 2018, 09:01:12 AM »
The 800000B is likely to be caused by missing software that the system is expecting to be present. Exodus reported that error after the patch created a new and hence incomplete directory for Exodus: The Last War and I ran the executable. Different accelerators have different libraries that are required, in addition the A4000T requires a different version of Workbench and Setpatch creates problems IMHO. You probably know all of the above but just trying to help. I agree that the onboard SCSI is very useful.
"Art challenges technology. Technology inspires the art."

John Lasseter, Co-Founder of Pixar Animation Studios
 

Offline cehofer

  • Full Member
  • ***
  • Join Date: Jan 2009
  • Posts: 133
  • Country: us
  • Total likes: 0
  • Gender: Male
Re: A4000T with Quikpak version XP 2 and Rev 4 060 cpus
« Reply #14 on: December 11, 2018, 04:21:31 PM »
Bozzer,

That is very good information.  I did not know that the 4000T requires different Workbench and setpatch.  Would you happen to know what versions?

These subtle differences is why my 4000D is solid and my 4000Ts are not.  I just have to find them.

Setpatch 44.38 (03/08/2002) - I believe I read this is the latest version.
Kickstart 45.57
Workbench 45.3
loadwb 44.2

I have also captured the output of setpatch to a file so see what it is actually doing.  I have attached that file.

AMIGA ROM Operating System and Libraries
Copyright © 1985-2002 Amiga, Inc.
All Rights Reserved.

SetPatch (V44.38) has been installed.  Patch list:
   68060 Support Code Loaded
   Enabled Advanced Graphics Modes
   HWG IEEE Single Precision Mul/Div/FPU Fix
   ramlib signal usage
   stack size check for CON:, RAW:, RAM:, PAR:, PRT:, SER:
   graphics/WritePixelLine8()
   graphics/WriteChunkyPixel()
   Enabled data cache
ROM updates installed by SetPatch:
   shell, shell 45.7 (13.01.2002)
   console.device, console 44.8 (12.6.2001)
   ram-handler, ram 44.23 (8.4.2001)
   scsi.device, IDE_scsidisk 43.43 (16.1.2002)
   NCR scsi.device, A4000T_scsidisk 43.43 (16.1.2002)
   FileSystem.resource, filesysres 45.10 (3.8.2001)
   filesystem, fs 45.13 (3.8.2001)
   bootmenu, bootmenu 44.7 (25.2.2002)
   exec.library, exec 45.20 (6.1.2002)
   AmigaOS ROM Update, ROMUpdate 44.57 (25.2.2002)
« Last Edit: December 11, 2018, 04:29:14 PM by cehofer »