Welcome, Guest. Please login or register.
Amiga Kit Amiga Store Iridium Banner AMIStore App Store A1200/A600 4xIDE Interface

AuthorTopic: Will this run MorphOS?  (Read 3774 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline curtis

Will this run MorphOS?
« on: October 10, 2010, 02:21:13 AM »
I picked up a very nice Mac G4 Model M5183 (Sawtooth I believe).  It appears to be stock.

If it won't run MorphOS natively, would it be worth/feasible to upgrade it where it can run MorphOS?

This'll give me something to do while I try to figure out why my Minimig died!

Curtis
Outside a dog, a book is a man\'s best friend. Inside a dog it\'s too dark to read! Groucho Marx

Curtis McCain

http://pages.suddenlink.net/curtismc/
 

Offline actung_bab

Re: Will this run MorphOS?
« Reply #1 on: October 10, 2010, 02:55:59 AM »
not sure on the morphos l know there porting over to other models of mac
the mac mini l had same problem l had buy another one with mine what thought was just
defective power switch turned out to need new logic board (motherbaord)
was going cost nz 400.00 which was how musch it cost .
l have read where thye say dont know how true this is replacing the capacitors
fixs some l whould not like to try as looks night mare to work on
Acthung baby
http://telnet://midnight-blue.dyndns.org
Cnet 4.60 PRO bbs software
Amiga 1200 020 14 mhz mbz 1200 z pcmcia network card 4 meg ram 2 Gb scandisk cf
Amiga 2000 020
Amiga 4000 030 25 mhz broken
Amiga x 4 1200
x 6 Sony Ps 3 Orginal 60 gb 4  port usb 160 gb hd (os 4.1 ready :-)
what can i say i like thse machines
x 3 XBOX 360 1x xbox 360 slim
url=http://avatars.jurko.net][/url]
 

Offline Piru

  • \' union select name,pwd--
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Aug 2002
  • Posts: 6946
  • Total likes: 0
    • http://www.iki.fi/sintonen/
Re: Will this run MorphOS?
« Reply #2 on: October 10, 2010, 03:11:09 AM »
Quote from: curtis;583799
I picked up a very nice Mac G4 Model M5183 (Sawtooth I believe).  It appears to be stock.

It will run MorphOS.
 

Offline Piru

  • \' union select name,pwd--
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Aug 2002
  • Posts: 6946
  • Total likes: 0
    • http://www.iki.fi/sintonen/
Re: Will this run MorphOS?
« Reply #3 on: October 10, 2010, 09:46:08 AM »
We just released MorphOS 2.6 with Power Mac support, including support for this model.

Head to http://www.morphos-team.net/ for the ISO.
 

Offline Fingers

Re: Will this run MorphOS?
« Reply #4 on: October 10, 2010, 11:43:27 AM »
Quote from: Piru;583829
We just released MorphOS 2.6 with Power Mac support, including support for this model.

Head to http://www.morphos-team.net/ for the ISO.


Good news, I was only checking earlier today for an update :)

Funny thing though...the Features pages says "new Sputnic with extensive Java support", however there is no trace of Sputnic at all on the ISO/CD? Quite odd...

PZ.
 

Offline Piru

  • \' union select name,pwd--
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Aug 2002
  • Posts: 6946
  • Total likes: 0
    • http://www.iki.fi/sintonen/
Re: Will this run MorphOS?
« Reply #5 on: October 10, 2010, 11:46:17 AM »
Quote from: Fingers;583843
Funny thing though...the Features pages says "new Sputnic with extensive Java support", however there is no trace of Sputnic at all on the ISO/CD? Quite odd...
It was replaced by OWB, which is much more mature browser.

That part of the web page is from MorphOS 2.0 era. I'll talk about updating it, but doing that would require ton of changes and I don't think anyone would feel particularly energetic about that right now :-)
« Last Edit: October 10, 2010, 11:50:59 AM by Piru »
 

Offline Andre.Siegel

Re: Will this run MorphOS?
« Reply #6 on: October 10, 2010, 11:47:57 AM »
Quote from: Fingers;583843
Good news, I was only checking earlier today for an update :)

Funny thing though...the Features pages says "new Sputnic with extensive Java support", however there is no trace of Sputnic at all on the ISO/CD? Quite odd...

PZ.

The features page specifically mentions the following: "Below you will find an extensive list about the work that went into MorphOS 2.0."

Obviously, there are differences between MorphOS 2.6 and MorphOS 2.0. If you would like to know what was changed between these two OS versions, feel free to read all the release notes which are linked to from the features page.
« Last Edit: October 10, 2010, 11:50:14 AM by Andre.Siegel »
 

Offline Fingers

Re: Will this run MorphOS?
« Reply #7 on: October 10, 2010, 12:01:02 PM »
Ah ok, thanks guys :)

I'm already using OWB 1.9 so everything is cool.

Obviously I have misinterpreted what was written.

PZ.
 

Offline Karlos

Re: Will this run MorphOS?
« Reply #8 on: October 10, 2010, 12:50:31 PM »
Quote from: Piru;583845
That part of the web page is from MorphOS 2.0 era. I'll talk about updating it, but doing that would require ton of changes and I don't think anyone would feel particularly energetic about that right now :-)


It's not static, is it?
int p; // A
 

Offline Boot_WB

Re: Will this run MorphOS?
« Reply #9 on: October 10, 2010, 01:13:50 PM »
@Karlos

It is, but only relates to the 2.0 release.
Supplemental release notes are linked-to at the top of the release-notes page.

Regards



Rich
Mac Mini G4 (1.5GHz, 64MB VRam, 1GB Ram): MorphOS 3.6
Powerbook 5.8 (15", 1.67GHz, 128MB VRam, 1GB Ram): MorphOS 3.8.

Windows-free since 2011-2014 (Damn you Netflix!)
 

Offline curtis

Re: Will this run MorphOS?
« Reply #10 on: October 10, 2010, 08:12:07 PM »
COOL!!!

Now to d/l and start playing!

Curtis

Quote from: Piru;583829
We just released MorphOS 2.6 with Power Mac support, including support for this model.

Head to http://www.morphos-team.net/ for the ISO.
Outside a dog, a book is a man\'s best friend. Inside a dog it\'s too dark to read! Groucho Marx

Curtis McCain

http://pages.suddenlink.net/curtismc/
 

Offline Jeff

  • VIP / Donor - Lifetime Member
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Dec 2003
  • Posts: 1380
  • Total likes: 0
Re: Will this run MorphOS?
« Reply #11 on: October 17, 2010, 05:36:24 PM »
I tried MorphOS 2.6 on my G4 "Digital Audio" 533 and the install CD boot process hangs at the Open Firmware screen with an error. The same CD boots fine on my Mini. Anyone have any ideas? I already have it reg'ed for the Mini and it flies.

I always wanted a MDD and I'll probably buy one for MOS but I wanted to test it on what I already have first.

Thanks - Jeff
 

Offline nicholas

Re: Will this run MorphOS?
« Reply #12 on: October 17, 2010, 06:44:51 PM »
Quote from: Piru;583845
It was replaced by OWB, which is much more mature browser.

That part of the web page is from MorphOS 2.0 era. I'll talk about updating it, but doing that would require ton of changes and I don't think anyone would feel particularly energetic about that right now :-)


I don't mind updating it for you if you want, I'm off work atm and bored out of my mind! :)
“Een rezhim-i eshghalgar-i Quds bayad az sahneh-i ruzgar mahv shaved.” - Imam Ayatollah Sayyed  Ruhollah Khomeini
 

Offline Fab

Re: Will this run MorphOS?
« Reply #13 on: October 17, 2010, 07:31:26 PM »
Quote from: Jeff;585313
I tried MorphOS 2.6 on my G4 "Digital Audio" 533 and the install CD boot process hangs at the Open Firmware screen with an error. The same CD boots fine on my Mini. Anyone have any ideas? I already have it reg'ed for the Mini and it flies.

I always wanted a MDD and I'll probably buy one for MOS but I wanted to test it on what I already have first.

Thanks - Jeff


It appears you ran into a known issue with the 7410 G4 model. The next MorphOS update should address this issue.
 

Offline Iggy

Re: Will this run MorphOS?
« Reply #14 on: October 17, 2010, 08:17:49 PM »
Quote from: Jeff;585313
I tried MorphOS 2.6 on my G4 "Digital Audio" 533 and the install CD boot process hangs at the Open Firmware screen with an error. The same CD boots fine on my Mini. Anyone have any ideas? I already have it reg'ed for the Mini and it flies.

I always wanted a MDD and I'll probably buy one for MOS but I wanted to test it on what I already have first.

Thanks - Jeff


I thought my Quicksilver was hanging too. I got the Openfirm, Console failed messages (followed by some CPU and Memory spec).

After brainstorming this, I started trying different DVD drives. The third drive I tried load this OS correctly (ewho knows why).
Keep trying! This is one cool OS. Very responsive. For some reason it feels faster than Windows on my 3.0 Ghz Dual core machine.

Absolutely ther best PPC OS for the Amiga community.
"Not making any hard and fast rules means that the moderators can use their good judgment in moderation, and we think the results speak for themselves." - Amiga.org, terms of service

"You, got to stem the evil tide, and keep it on the the inside" - Rogers Waters

"God was never on your side" - Lemmy

Amiga! "Our appeal has become more selective"