Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: Updated Alien Breed 3D 2  (Read 2082 times)

Description:

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline utri007

Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #14 on: August 10, 2022, 08:58:57 PM »
I would like to have AB3D II - TKG for NG systems and for more reliable 68k port. I'm interested both.

Is it possible to compile it to OS4 with current sources? 
ACube Sam 440ep Flex 800mhz, 1gb ram and 240gb hd and OS4.1FE
A1200 Micronic tower, OS3.9, Apollo 060 66mhz, xPert Merlin, Delfina Lite and Micronic Scandy, 500Gb hd, 66mb ram, DVD-burner and WLAN.
A1200 desktop, OS3.9, Blizzard 060 66mhz, 66mb ram, Ide Fix Express with 160Gb HD and WLAN
A500 OS2.1, GVP+HD8 with 4mb ram, 1mb chip ram and 4gb HD
Commodore CDTV KS3.1, 1mb chip, 4mb fast ram and IDE HD
 

Offline KarlosTopic starter

  • Sockologist
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Nov 2002
  • Posts: 16862
  • Country: gb
  • Thanked: 4 times
    • Show only replies by Karlos
Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #15 on: August 11, 2022, 01:55:29 AM »
@utri007
Quote
Is it possible to compile it to OS4 with current sources?

No. Moreover, if you want to get really technical it's not possible to compile it, period. It's written entirely in 68020 integer mode assembler, so there's no compilation to be done (having said that, pipper's build process uses the linker from a GCC cross compiler).

The way to make it NG friendly is to make it OS friendly and remove direct dependency on AGA, Paula, etc. then let emulation do the rest.
int p; // A
 

Offline KarlosTopic starter

  • Sockologist
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Nov 2002
  • Posts: 16862
  • Country: gb
  • Thanked: 4 times
    • Show only replies by Karlos
Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #16 on: August 15, 2022, 08:02:15 PM »
int p; // A
 

Offline KarlosTopic starter

  • Sockologist
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Nov 2002
  • Posts: 16862
  • Country: gb
  • Thanked: 4 times
    • Show only replies by Karlos
Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #17 on: August 27, 2022, 10:39:46 AM »
Drifting floor texture bug fixed.

Playthrough of modded level B https://youtu.be/JH6HYQ49604
int p; // A
 

Offline KarlosTopic starter

  • Sockologist
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Nov 2002
  • Posts: 16862
  • Country: gb
  • Thanked: 4 times
    • Show only replies by Karlos
Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #18 on: August 31, 2022, 12:41:56 AM »
Update pushed, now includes the latest build of the engine binary from pipper's repo, so all you need to do is download the mod and you're good to go.
int p; // A
 

Offline amigakit

Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #19 on: August 31, 2022, 09:04:44 AM »
Brings back many happy memories

Thanks for the update.
www.AmigaKit.com - Amiga Hardware/Software Dealer

New Products  --   Customer Help & Support -- @amigakit

USA Toll Free Order Tel: 1-888-698-6758
 

Offline KarlosTopic starter

  • Sockologist
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Nov 2002
  • Posts: 16862
  • Country: gb
  • Thanked: 4 times
    • Show only replies by Karlos
Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #20 on: August 31, 2022, 03:28:15 PM »
Brings back many happy memories

Thanks for the update.

I've often felt that game got a bum rap from history. On release in 1996 it was clear to me that the engine was the best of all the "doom clones" of the day but had hardware requirements to match. It was playable for me, on a 68040 at 2/3 size, but not fullscreen. I could only wonder how it fared on the 68030 boards of the day. The game itself had issues. It felt rushed and unfinished. It didn't live up to the level design of its predecessor. All of these different factors combined to take the shine off what was a remarkable technical achievement, especially given that most of the software was written in assembler by one person.
int p; // A
 

Offline utri007

Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #21 on: August 31, 2022, 06:47:27 PM »
When I download from Git, I get 50mb files with lots of files.

Where is actual game?
ACube Sam 440ep Flex 800mhz, 1gb ram and 240gb hd and OS4.1FE
A1200 Micronic tower, OS3.9, Apollo 060 66mhz, xPert Merlin, Delfina Lite and Micronic Scandy, 500Gb hd, 66mb ram, DVD-burner and WLAN.
A1200 desktop, OS3.9, Blizzard 060 66mhz, 66mb ram, Ide Fix Express with 160Gb HD and WLAN
A500 OS2.1, GVP+HD8 with 4mb ram, 1mb chip ram and 4gb HD
Commodore CDTV KS3.1, 1mb chip, 4mb fast ram and IDE HD
 

Offline KarlosTopic starter

  • Sockologist
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Nov 2002
  • Posts: 16862
  • Country: gb
  • Thanked: 4 times
    • Show only replies by Karlos
Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #22 on: August 31, 2022, 07:36:55 PM »
When I download from Git, I get 50mb files with lots of files.

Where is actual game?

Which repo are you downloading? It sounds like you may be downloading the engine repo.

This is now the only repo you need to play the mod: https://github.com/0xABADCAFE/karlos-tkg

The game is located in the Game directory. All you need to do is double click the KarlosTKG icon.

All the editing assets and original editors are in the Editors directory. Feel free to ignore those. This is an active project (after a 25 year break), having these in GitHub is extremely handy.
int p; // A
 

Offline utri007

Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #23 on: September 02, 2022, 06:16:37 AM »
@Karlos, thanks for a patience.

It works nicely with my Apollo 68060 machine, but gives guru with Blizzard 68060.
ACube Sam 440ep Flex 800mhz, 1gb ram and 240gb hd and OS4.1FE
A1200 Micronic tower, OS3.9, Apollo 060 66mhz, xPert Merlin, Delfina Lite and Micronic Scandy, 500Gb hd, 66mb ram, DVD-burner and WLAN.
A1200 desktop, OS3.9, Blizzard 060 66mhz, 66mb ram, Ide Fix Express with 160Gb HD and WLAN
A500 OS2.1, GVP+HD8 with 4mb ram, 1mb chip ram and 4gb HD
Commodore CDTV KS3.1, 1mb chip, 4mb fast ram and IDE HD
 

Offline KarlosTopic starter

  • Sockologist
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Nov 2002
  • Posts: 16862
  • Country: gb
  • Thanked: 4 times
    • Show only replies by Karlos
Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #24 on: September 02, 2022, 10:43:21 AM »
@utri007

Does it guru during initial load up of the application or does it happen randomly during play?

There is a bug in the engine already identified that appears to be an illegal memory access relating to opening the screen. This is totally reproducible in UAE where the binary won't start without allocating "32-bit chip ram" (a new class of chip ram not related to the original 2-8MB setting, lives in a different address range). Allocating that memory likely prevents a bus error from the access.
int p; // A
 

Offline utri007

Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #25 on: September 02, 2022, 02:48:35 PM »
@Karlos

It does guru before menus.
ACube Sam 440ep Flex 800mhz, 1gb ram and 240gb hd and OS4.1FE
A1200 Micronic tower, OS3.9, Apollo 060 66mhz, xPert Merlin, Delfina Lite and Micronic Scandy, 500Gb hd, 66mb ram, DVD-burner and WLAN.
A1200 desktop, OS3.9, Blizzard 060 66mhz, 66mb ram, Ide Fix Express with 160Gb HD and WLAN
A500 OS2.1, GVP+HD8 with 4mb ram, 1mb chip ram and 4gb HD
Commodore CDTV KS3.1, 1mb chip, 4mb fast ram and IDE HD
 

Offline KarlosTopic starter

  • Sockologist
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Nov 2002
  • Posts: 16862
  • Country: gb
  • Thanked: 4 times
    • Show only replies by Karlos
Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #26 on: September 02, 2022, 06:51:01 PM »
@Karlos

It does guru before menus.

Ok, I think this is the same issue as UAE then.
int p; // A
 

Offline KarlosTopic starter

  • Sockologist
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Nov 2002
  • Posts: 16862
  • Country: gb
  • Thanked: 4 times
    • Show only replies by Karlos
Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #27 on: September 02, 2022, 06:53:49 PM »
You could try SystemPatch: https://eab.abime.net/showthread.php?p=1562755#post1562755a

Other than the processor cards, what else is different between the two machines?

Could you include a showconfig output for each one?
« Last Edit: September 02, 2022, 06:58:32 PM by Karlos »
int p; // A
 

Offline utri007

Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #28 on: September 03, 2022, 11:44:43 AM »
Quote
Other than the processor cards, what else is different between the two machines?

OS is cloned, so it is practically same. Both has MMUlibs and it's 68060 library.

Apollo:

PROCESSOR:   CPU 68060/FPU 68882/MMU 68060
CUSTOM CHIPS:   AGA PAL Alice R2 (ID=$0023), AGA Lisa (ID=$00F8)
VERS:   Kickstart version 46.65535, Exec version 46.45, Disk version 45.194
RAM:   Node type $A, Attributes $505 (FAST), at $1080420-$4FFFFFF ~63.5MB
   Node type $A, Attributes $703 (CHIP), at $4000-$1FFFFF ~2.0MB
BOARDS:
 Apollo A xx30-60 Turbo:   Prod=8738/35($2222/$23) (@$EA0000 128KB)
 ProDev/XPert Merlin Board:   Prod=2117/4($845/$4) (@$E90000 64KB)
 ProDev/XPert Merlin Memory:   Prod=2117/3($845/$3) (@$200000 2MB)
 PLP Ltd Delfina Lite SoundCard:   Prod=14501/1($38A5/$1) (@$EC0000 64KB)
 Board (unidentified):   Prod=4626/23($1212/$17) (@$ED0000 64KB)


Blizzard

PROCESSOR:   CPU 68060/FPU 68882/MMU 68060
CUSTOM CHIPS:   AGA PAL Alice R2 (ID=$0023), AGA Lisa (ID=$00F8)
VERS:   Kickstart version 46.65535, Exec version 46.45, Disk version 45.194
RAM:   Node type $A, Attributes $5 (FAST), at $68000000-$6BFFFFFF 64.0MB
   Node type $A, Attributes $703 (CHIP), at $4000-$1FFFFF ~2.0MB
BOARDS:
 Phase 5 Digital Products Blizzard 12x0:   Prod=8512/17($2140/$11) (@$EA0000 128KB)
 Board + ROM (HD?) (unidentified):   Prod=2206/66($89E/$42) (@$E90000 64KB)
 Great Valley Products Spectrum Memory:   Prod=2193/1($891/$1) (@$200000 2MB)
 Great Valley Products Spectrum:   Prod=2193/2($891/$2) (@$EC0000 64KB)
 Board (unidentified):   Prod=5010/1($1392/$1) (@$ED0000 64KB)
 Board (unidentified):   Prod=4626/23($1212/$17) (@$EE0000 64KB)


ACube Sam 440ep Flex 800mhz, 1gb ram and 240gb hd and OS4.1FE
A1200 Micronic tower, OS3.9, Apollo 060 66mhz, xPert Merlin, Delfina Lite and Micronic Scandy, 500Gb hd, 66mb ram, DVD-burner and WLAN.
A1200 desktop, OS3.9, Blizzard 060 66mhz, 66mb ram, Ide Fix Express with 160Gb HD and WLAN
A500 OS2.1, GVP+HD8 with 4mb ram, 1mb chip ram and 4gb HD
Commodore CDTV KS3.1, 1mb chip, 4mb fast ram and IDE HD
 

Offline KarlosTopic starter

  • Sockologist
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Nov 2002
  • Posts: 16862
  • Country: gb
  • Thanked: 4 times
    • Show only replies by Karlos
Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #29 from previous page: September 03, 2022, 12:55:43 PM »
Thanks. The showconfig output supports the hypothesis that a memory access in a particular address space is the culprit
int p; // A