Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: Updated Alien Breed 3D 2  (Read 2083 times)

Description:

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline KarlosTopic starter

  • Sockologist
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Nov 2002
  • Posts: 16862
  • Country: gb
  • Thanked: 4 times
    • Show only replies by Karlos
Updated Alien Breed 3D 2
« on: August 07, 2022, 03:27:36 PM »
For those that aren't aware of it, pipper on EAB has gotten the AB3D2 source code into a buildable state. I remember trying this over 20 years ago and remember it being a real pain in the rear.

Please see the original thread on EAB here https://eab.abime.net/showthread.php?t=111090



int p; // A
 

Offline utri007

Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #1 on: August 08, 2022, 10:27:28 PM »
great! hopefully this allows faster and more stable exes and maybe one day 1x1 AB3D
ACube Sam 440ep Flex 800mhz, 1gb ram and 240gb hd and OS4.1FE
A1200 Micronic tower, OS3.9, Apollo 060 66mhz, xPert Merlin, Delfina Lite and Micronic Scandy, 500Gb hd, 66mb ram, DVD-burner and WLAN.
A1200 desktop, OS3.9, Blizzard 060 66mhz, 66mb ram, Ide Fix Express with 160Gb HD and WLAN
A500 OS2.1, GVP+HD8 with 4mb ram, 1mb chip ram and 4gb HD
Commodore CDTV KS3.1, 1mb chip, 4mb fast ram and IDE HD
 

Offline BozzerBigD

Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #2 on: August 08, 2022, 10:35:14 PM »
Quote
...and maybe one day 1x1 AB3D

Too late! We already have Project Osiris! Link = https://forum.zdoom.org/viewtopic.php?t=67666
"Art challenges technology. Technology inspires the art."

John Lasseter, Co-Founder of Pixar Animation Studios
 

Offline utri007

Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #3 on: August 08, 2022, 10:37:13 PM »
that doesn't work with Amigas. It requires PC.
ACube Sam 440ep Flex 800mhz, 1gb ram and 240gb hd and OS4.1FE
A1200 Micronic tower, OS3.9, Apollo 060 66mhz, xPert Merlin, Delfina Lite and Micronic Scandy, 500Gb hd, 66mb ram, DVD-burner and WLAN.
A1200 desktop, OS3.9, Blizzard 060 66mhz, 66mb ram, Ide Fix Express with 160Gb HD and WLAN
A500 OS2.1, GVP+HD8 with 4mb ram, 1mb chip ram and 4gb HD
Commodore CDTV KS3.1, 1mb chip, 4mb fast ram and IDE HD
 

Offline BozzerBigD

Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #4 on: August 08, 2022, 11:26:15 PM »
So what? It remasters AB3D perfectly. Zool, Superfrog and now Alien Breed 3D; none of these remakes work on the Amiga!
"Art challenges technology. Technology inspires the art."

John Lasseter, Co-Founder of Pixar Animation Studios
 

Offline utri007

Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #5 on: August 09, 2022, 08:08:11 AM »
This is forum for a Amiga hobby, so is reasonable to think that people want to do "things" with real gear.

So possible remastered AB3D for Amiga is nice news and maybe parts of Osiris could be used to make it happen.
ACube Sam 440ep Flex 800mhz, 1gb ram and 240gb hd and OS4.1FE
A1200 Micronic tower, OS3.9, Apollo 060 66mhz, xPert Merlin, Delfina Lite and Micronic Scandy, 500Gb hd, 66mb ram, DVD-burner and WLAN.
A1200 desktop, OS3.9, Blizzard 060 66mhz, 66mb ram, Ide Fix Express with 160Gb HD and WLAN
A500 OS2.1, GVP+HD8 with 4mb ram, 1mb chip ram and 4gb HD
Commodore CDTV KS3.1, 1mb chip, 4mb fast ram and IDE HD
 

Offline Gryfon

Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #6 on: August 09, 2022, 08:34:13 AM »
So what?  Good grief what we have to plow through on these forums these days. I’m not wanting to run it on a PeeCee.  This is an -Amiga- forum, that’s great the whole point. 

That’s what.

So what? It remasters AB3D perfectly. Zool, Superfrog and now Alien Breed 3D; none of these remakes work on the Amiga!
[/quote
\\"We should take off and nuke the entire site from orbit.  It's the only way to be sure.\\" Ripley, Aliens
 

Offline KarlosTopic starter

  • Sockologist
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Nov 2002
  • Posts: 16862
  • Country: gb
  • Thanked: 4 times
    • Show only replies by Karlos
Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #7 on: August 09, 2022, 10:05:57 AM »
Quote
maybe one day 1x1 AB3D

I think you are out of luck there. AB3D renders 12-bit RGB directly, relying on the peculiarities of it's chunky copper screen. Only an RTG version using an RGB display mode is going to reproduce it properly at higher resolution.
int p; // A
 

Offline BozzerBigD

Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #8 on: August 09, 2022, 02:30:25 PM »
@Gryfon

The comment was...

Quote
...and maybe one day 1x1 AB3D

I assume that would involve porting the AB3D levels into an upgraded AB3D2 engine. I am asking what the point of that would be when we can play Project Osiris today? Why not port Project Osiris to AmigaNG systems instead?
"Art challenges technology. Technology inspires the art."

John Lasseter, Co-Founder of Pixar Animation Studios
 

Offline KarlosTopic starter

  • Sockologist
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Nov 2002
  • Posts: 16862
  • Country: gb
  • Thanked: 4 times
    • Show only replies by Karlos
Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #9 on: August 09, 2022, 04:05:07 PM »
@BigD

Nope. If you want 1x1 AB3D, and you want it to look correct, you need to use RGB. The original game doesn't use C2P and uses 12-bit RGB. Your closest match is 15-bit RGB on a graphics card. If you can also generate the extra 1 bit of precision per channel, it would look pretty nice.
 
int p; // A
 

Offline BozzerBigD

Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #10 on: August 10, 2022, 12:20:04 AM »
Yes, we all know AB3D was a special case with its screenmode however AB3D2 looked more standard and there was even an RTG patch that might be cleaned up and enhanced now! Therefore, as I said the suggestion seems to be to  port the first games level to the second games 'fixed and enhanced' engine!

My statement is "great but why not just port Project Osiris to AmigaNG?"
« Last Edit: August 10, 2022, 12:21:08 AM by BozzerBigD »
"Art challenges technology. Technology inspires the art."

John Lasseter, Co-Founder of Pixar Animation Studios
 

Offline KarlosTopic starter

  • Sockologist
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Nov 2002
  • Posts: 16862
  • Country: gb
  • Thanked: 4 times
    • Show only replies by Karlos
Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #11 on: August 10, 2022, 01:30:54 AM »
@BigD

Perhaps because not everyone that wishes for an improved AB3D experience has, or wants, an NG system.
int p; // A
 

Offline KarlosTopic starter

  • Sockologist
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Nov 2002
  • Posts: 16862
  • Country: gb
  • Thanked: 4 times
    • Show only replies by Karlos
Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #12 on: August 10, 2022, 01:33:58 AM »
My interest in AB3D2 is on the RTG side actually. One thing I am keen to investigate is whether or not it can be adapted to render directly to an RGB display without the reduction to 256 step. Given all the shading and lighting effects the game uses, it doesn't seem an unreasonable objective.
int p; // A
 

Offline BozzerBigD

Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #13 on: August 10, 2022, 07:54:23 PM »
@Karlos

Quote
Perhaps because not everyone that wishes for an improved AB3D experience has, or wants, an NG system.

Well that seems the best way to port an updated version on an 'Amiga'. The source code recompile is for AB3D2 not the first game so it would involve reimplementing the first game's levels in the AB3D2 engine! That has already been achieved with Project Osiris so port it to AmigaNG or play it on the PC. Alternatively, the original is included bundled with THE500 Amiga with save states and the intro music missing from the original release! Is that a substantial enough 'upgrade' for you?  ::)
« Last Edit: August 10, 2022, 07:55:13 PM by BozzerBigD »
"Art challenges technology. Technology inspires the art."

John Lasseter, Co-Founder of Pixar Animation Studios
 

Offline utri007

Re: Updated Alien Breed 3D 2
« Reply #14 on: August 10, 2022, 08:58:57 PM »
I would like to have AB3D II - TKG for NG systems and for more reliable 68k port. I'm interested both.

Is it possible to compile it to OS4 with current sources? 
ACube Sam 440ep Flex 800mhz, 1gb ram and 240gb hd and OS4.1FE
A1200 Micronic tower, OS3.9, Apollo 060 66mhz, xPert Merlin, Delfina Lite and Micronic Scandy, 500Gb hd, 66mb ram, DVD-burner and WLAN.
A1200 desktop, OS3.9, Blizzard 060 66mhz, 66mb ram, Ide Fix Express with 160Gb HD and WLAN
A500 OS2.1, GVP+HD8 with 4mb ram, 1mb chip ram and 4gb HD
Commodore CDTV KS3.1, 1mb chip, 4mb fast ram and IDE HD