Welcome, Guest. Please login or register.
Amiga Kit Amiga Store Iridium Banner AMIStore App Store A1200/A600 4xIDE Interface

AuthorTopic: **Need Setup HELP** with Classic Amiga 2000 HARD DISK (Bridgeboard)  (Read 44012 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline MashMalow

Re: **Need Setup HELP** with Classic Amiga 2000 HARD DISK (Bridgeboard)
« Reply #870 on: October 13, 2017, 11:34:21 PM »
I dont understand!
Who was before? Jerry Lee Lewis or Jesus?
Jerry falls from the heaven to the earth and he was playing the hells piano?
Jesus was the first guy who was the firts owner of Commodore?
Kickstart was the first soocer player before Pele?
The guy who desing the board had a nice humorist? XD

Sorry, typing with my phone!
« Last Edit: October 13, 2017, 11:37:35 PM by MashMalow »
 

Offline wbrejnia

Re: **Need Setup HELP** with Classic Amiga 2000 HARD DISK (Bridgeboard)
« Reply #871 on: October 14, 2017, 12:40:36 AM »
Quote from: MashMalow;831724
I dont understand!
Who was before? Jerry Lee Lewis or Jesus?
Jerry falls from the heaven to the earth and he was playing the hells piano?
Jesus was the first guy who was the firts owner of Commodore?
Kickstart was the first soocer player before Pele?
The guy who desing the board had a nice humorist? XD

Sorry, typing with my phone!

Funny.

If you are having problems, maybe easiest way to test is I make a ADF file of my working WB Floppy (the Workbench that works with Bridgeboard, ISA-IDE Adapter and working DJMOUNT command).

I have only 1 DISK that works right now.  So important that I made 4 copies.

If it's legal to do (assuming you own a copy of Workbench 1.2), I can upload to FTP Server and your can try to boot from it (After you convert ADF to Floppy), or maybe you have a GOTEK.
 

Offline MashMalow

Re: **Need Setup HELP** with Classic Amiga 2000 HARD DISK (Bridgeboard)
« Reply #872 on: October 16, 2017, 12:09:17 PM »
Hi Wally!!
I'm back from my vacation! (more tired)!! :roflmao:

Quote from: wbrejnia;831727

If you are having problems, maybe easiest way to test is I make a ADF file of my working WB Floppy (the Workbench that works with Bridgeboard, ISA-IDE Adapter and working DJMOUNT command).


Yeah! It's sound great.
Also,
I'm cleaning the workbench 1.2 to install (again) the janus 33.4 disk.
I forget to make a workbench disk with the esentials programs to boot.

But, if you are so kind to make a ADF, them will be easier to find differences. :)

Quote

I have only 1 DISK that works right now. So important that I made 4 copies.

Yes, very important!! I had made a backups of my important disks.

Quote

If it's legal to do (assuming you own a copy of Workbench 1.2),

Yes, I always use my  own software included with the emulators. With the UAE, I use a my own KickStar (1.2) downloaded from the ROM. And my disks! :D
No problem!

Quote

After you convert ADF to Floppy

I havent got a Gotek. I use a Amiga Explorer with serial cable (Sloooow), but It works.


On the other hand.
I've looked that I may have bad geometry of the hard drive. (CF) And it may be a reason for the DJMount doesn't  work.
I've seen that your hard drive has this geometry: 615 Cyln 4 Head, 17 Sec (Kalek DL300) And I think you had writed out what the geometry of the CF is.

Best regards,
Xavier.
 

Offline wbrejnia

Re: **Need Setup HELP** with Classic Amiga 2000 HARD DISK (Bridgeboard)
« Reply #873 on: October 17, 2017, 04:31:32 AM »
Xavier,

For me to do the ADF properly, I would have to restore my Amiga back to past config. WD controller-HardDisk, ISA-IDE, SD-Card, etc

I will do that for you, but first get your main setup done.
-> Proper installed Bridgeboard Workbench 1.2 Floppy.
(Not sure why you need Essential, since I just did regular install, and it was tough to fit basic Bridgeboard Stuff on 1 Floppy)
-> Get you SD card Geometry correction (Dos Partition First [Bootable DOS], and 2nd Amiga Partition [Not Active but ready for Amiga Side Format, after DJmount)

If that doesn't work then I'll do some work on my side.

1) Maybe first show you Start-Sequence (and size of key executable listing)
2) Then if needed, re-configure my Amiga/setup and boot with Last working disk (need to find and test)

If I remember correctly, I only go things working with my Hard drive, and ISA-IDE (SD) card was extra Partitions.
So extra work for me to re-do same as your setup (All on Compact Flash, or SD card). I do have both, but only used SD (since I had problem with Compact Flash)

ok?
« Last Edit: October 17, 2017, 04:35:49 AM by wbrejnia »
 

Offline MashMalow

Re: **Need Setup HELP** with Classic Amiga 2000 HARD DISK (Bridgeboard)
« Reply #874 on: October 23, 2017, 05:06:55 PM »
Hi Wally!

No way, man!
It's improved, but I don't advance.

Diferent message.
One note: remember that I'm trying to do the partition with the UAE emulator. My hardware it's in another town. and only can touch the real hardware during my hollidays.
I'm not sure if my problems come from the emulator.
I'm doing all with my real (emulated) hardware. My BB bios (3.4)... KS Bios (1.2)... My WB's (1.2 and 1.3)... and the XT_IDE CF emulator, recently purchased.

Ok!
It may be a problem of configuring memory positions.

Give me more time, and so I'll have a diagnosis.

I read on PG 24 that the same thing happened.

Stay tuned! :D

Ouch!
I forget the startup-sequence:

Quote
echo "Version 33.56  23-APR-87"
BindDrivers
if EXISTS sys:system
    path sys:system add
endif
if EXISTS sys:utilities
    path sys:utilities add
endif
Dir RAM:
Path RAM: add
SetMap usa1
Addbuffers df0: 20 ;this uses up about 10K of memory, but improves disk speed
LoadWb
failat 30
SetClock >NIL: Opt load
Date
endcli > nil:
« Last Edit: October 23, 2017, 05:12:02 PM by MashMalow »
 

Offline wbrejnia

Re: **Need Setup HELP** with Classic Amiga 2000 HARD DISK (Bridgeboard)
« Reply #875 on: October 23, 2017, 06:02:05 PM »
Quote from: MashMalow;832104
Hi Wally!

No way, man!
It's improved, but I don't advance.

Diferent message.
One note: remember that I'm trying to do the partition with the UAE emulator. My hardware it's in another town. and only can touch the real hardware during my hollidays.
I'm not sure if my problems come from the emulator.
I'm doing all with my real (emulated) hardware. My BB bios (3.4)... KS Bios (1.2)... My WB's (1.2 and 1.3)... and the XT_IDE CF emulator, recently purchased.

Ok!
It may be a problem of configuring memory positions.

Give me more time, and so I'll have a diagnosis.

I read on PG 24 that the same thing happened.

Stay tuned! :D

Ouch!
I forget the startup-sequence:

I think that message mean the bridgeboard is not active.
Before you run DJMOUNT make sure the Bridgeboard is booted, and at DOS prompt.


But one thing I remember, and maybe I should try after you give up, is I never got things working with ISA-IDE and (COMPACT FLASH CARD), I only got it working with (ISA-IDE) and (SD card). But that may not be related since you are booting with COMPACT FLASH.

Try this. After bridgeboard boots "do CTRL-ALT-DEL" to restart "Amiga-BB PC" SOFT WAY.
During BRIDGEBOARD boot you should see Janus handler message.  (As TOP part of BIOS banner)
Then run DJMOUNT.

I need to rebuild my Amiga and try again.
It was very picky to get working.

Keep trying on your side.
 

Offline wbrejnia

Re: **Need Setup HELP** with Classic Amiga 2000 HARD DISK (Bridgeboard)
« Reply #876 on: October 26, 2017, 05:38:39 AM »
Xavier,
 
 My mistake.

The bottom window is windows so Bridgeboard and DOS is ok.

I am ready to do testing on my side AS SOON AS YOU GIVE ME NEXT UPDATE (Good or Bad). Hopefully GOOD
 

Offline MashMalow

Re: **Need Setup HELP** with Classic Amiga 2000 HARD DISK (Bridgeboard)
« Reply #877 on: October 26, 2017, 09:43:41 AM »
:lol:

Yes, before write DJmount command on the CLI Windows, I was checking the partition with the ADISK. And after, I had minimized the PC task window.

I'm making diferent configurations, but i think that i'm forgeting some library or expert configuration hidden on startup-sequence archive.

I'm writing on paper all possible combinations, hoping to find the answer.:rtfm:

(old school) XD

best regards!

Quote from: wbrejnia;832197
Xavier,
 
 My mistake.

The bottom window is windows so Bridgeboard and DOS is ok.

I am ready to do testing on my side AS SOON AS YOU GIVE ME NEXT UPDATE (Good or Bad). Hopefully GOOD
 

Offline wbrejnia

Re: **Need Setup HELP** with Classic Amiga 2000 HARD DISK (Bridgeboard)
« Reply #878 on: October 27, 2017, 01:55:21 AM »
I don't think it's so complicated.  (When you know nothing you think it's complicated.  I used to think so, but PROPER/MATCHING versions are VERY IMPORTANT)

EVERYTHING HERE IS (KICKSTART 1.2, and WORKBENCH 1.2)

BUT interesting. WHen I put in my FLOPPY to boot my working disk (IT DID NOT WORK). Gave me Errors.

** I GOT WORRIED **

THEN I pulled out my AutoBooting GVP Hard drive CARD, and then things started working.


-------------------------------------------------------------------------------

This setup is not with ISA-IDE, since I have RLL Hard drive inside Amiga.
But it shows some things that might help you.

I USED TO THINK STARUP-SEQUENCE was something Special

Look nothing here but it does the job to start up AMIGA WORKBENCH **ONLY **




What is important is the FLASH BOOT Bridgeboard Janus Messages at top.
When you run Amiga PC (Notice the VERSION NUMBERS)




The DJMOUNT command is this size to make sure you have same one.


Running DJMOUNT it doesn't give any message (unless problem)

WHAT IS IMPORTANT is check to see the LOGICAL AMIGA side see the JH0: Drive on the Bridgeboard.

It this this JH0: that you will format to make AMIGA PARTITION on SD Card.



RUN the "assign" command, you should get JH0: (If not then problem)


As I mentioned before FIRST PARTION is DOS, 2nd is AMIGA




*** NOW PAY ATTENTION *** THIS WHAT I learned last time

Startup Sequence and Paritions etc doesn't really matter for the FIRST PART (to get JANUS working)

What is important is the INSTALL of the WORKBENCH DISK with the proper DRIVERS

These get loaded automatically during OS boot, not part of Start-Sequence

*** THAT MESSAGE on Bridgeboard Boot JANUS Handler V.xxx ***
THat come from these files.

THE JANUS.Libarary in EXPANSION (Bridgeboard install disk put that on Workbench)



And the JDISK in DEVS



If you get the right Matching Version like mine, it should work for you.

GOOD LUCK.

Wally
« Last Edit: October 27, 2017, 02:50:38 AM by wbrejnia »
 

Offline wbrejnia

Re: **Need Setup HELP** with Classic Amiga 2000 HARD DISK (Bridgeboard)
« Reply #879 on: October 27, 2017, 02:31:24 AM »
SUMMARY (of above POST):

1) Forget about s/startup-sequence (it's only when you get things working)

THIS MUST be right versions (file sizes give you clue):

2A) /devs/JDisk.device
2B) /EXPANSION/Janus.library

3A) Bridgeboard must boot (which is ok for you)
3B) Look for the correct versions of below in Bridgeboard BOOT Banner
-------> Janus Handler Version 2.71 (This comes from 2A)
-------> Janus Library Version 33.4 (This comes from 2B)

4A) Run "assign" from Workbench cli
4B) You should see PHYSICAL DISK on Bridgeboard JH0: (The Janus Disk) ** if you don't see JH0: then JANUS disk is not visible **
4c) Should be PARTITIONED properly ( but probably not important at this point )... Needed later for "FORMAT JH0:" and maybe DJMOUNT

5) c/djmount (must match the version of JANUS you have in /devs /EXPANSION (look at file size for clue if same as mine copy)
5) You can run DJMOUNT from CLI and it give no message (that is good)

And when that works......

6) The Bridgeboard PC HARD disk (SD card(worked for me) or Compact Flash(never tested by me) or RLL-Hard drive(worked for me) ) will need the 2nd AMIGA Partition.

7) THen your next step will be to run on AMIGA CLI (FORMAT -disk JH0: ..... ) I forgot the "exact command format", but it is in bridgeboard install manual

I hope this is clear now.
« Last Edit: October 27, 2017, 02:49:40 AM by wbrejnia »
 

Offline MashMalow

Re: **Need Setup HELP** with Classic Amiga 2000 HARD DISK (Bridgeboard)
« Reply #880 on: November 27, 2017, 11:42:45 AM »
Hi Wally!
I'm just getting ready to start my Christmas hollidays.
When I'll come back to my origin town, I'll try all notes that you had indicated with my real A2000, because with the emulator I can't do anything. :(

Cheers!
MashMalow
 

Offline wbrejnia

Re: **Need Setup HELP** with Classic Amiga 2000 HARD DISK (Bridgeboard)
« Reply #881 on: November 27, 2017, 01:59:33 PM »
Quote from: MashMalow;833590
Hi Wally!
I'm just getting ready to start my Christmas hollidays.
When I'll come back to my origin town, I'll try all notes that you had indicated with my real A2000, because with the emulator I can't do anything. :(

Cheers!
MashMalow

I thought you gave up since I didn't hear anything for a while.
 Have a nice Holiday.
 

Offline MashMalow

Re: **Need Setup HELP** with Classic Amiga 2000 HARD DISK (Bridgeboard)
« Reply #882 on: November 27, 2017, 04:10:13 PM »
25 days and count down. :)

I want to try if it is possible that the emulator Amax is able to read the CF.
But I think it is not possible because AMAX Emulator only supports SCSI disks.
I have also acquired an extension of MMU memory for A2000A rev4. And i want test it. (amazing 1Mb of fast memory. Oh Yeah!)
But I do not know if it will work together with the expansion of Rossmoller Zorro II memory expansion.
Total memory to test: 512kb Chip + 1Mb MMU Fast + 2Mb Zorro II
I have a very long list of tasks/desires.

cheers!
Xavier
 

Offline darkage

Re: **Need Setup HELP** with Classic Amiga 2000 HARD DISK (Bridgeboard)
« Reply #883 on: December 04, 2017, 04:47:00 AM »
ha I just logged in to see how this thread is going.. happy to see it still active!
 

Offline MashMalow

Re: **Need Setup HELP** with Classic Amiga 2000 HARD DISK (Bridgeboard)
« Reply #884 on: December 04, 2017, 01:17:50 PM »
Quote from: darkage;833766
ha I just logged in to see how this thread is going.. happy to see it still active!


Yes!!! :)

It happens that I have the same configuration as Wally, and the same problems. :lol:

But Wally has managed to fix them and I haven't yet. :(

I'm waiting my hollydays to test with my real A2000A.

stay tuned! ;)