Welcome, Guest. Please login or register.
Amiga Kit Amiga Store Iridium Banner AMIStore App Store A1200/A600 4xIDE Interface

AuthorTopic: A4000 crashes after opening iBrowse 2.5.2 after updating MUI to 4.0  (Read 760 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline F1Lupo

Hi guys, had iBrowse 2.5.2 running my A4000 using MUI 3.8..just updated  MUI to 4.0 as read somewhere iBrowse works better with it and now I get immediate system crash….tried reinstalling the 2.5.2 update but same thing…is it something in envarc..prefs?? I also noticed in YAM the fonts are all messed up but no system crash etc..
[/size][/color]
also at startup getting MUI warning popup 'Poseidon Popup provider' needing 3200 bytes stack but where to find it?
Any ideas?
____________________________________________________________________
c64-dual sids, A1000, A1200-060@50, A4000-CSMKIII
Indivision AGA & Catweasel MK4+= Amazing
! My Master Miggies-Amiga 1000 & AmigaOne X1000 !
--- www.mancave-ramblings.blogspot.ca ---
  -AspireOS.com & Amikit- Amiga for your netbook-
***X1000- I BELIEVE *** :angel:
 

Offline Matt_H

Re: A4000 crashes after opening iBrowse 2.5.2 after updating MUI to 4.0
« Reply #1 on: April 24, 2020, 07:01:26 PM »
My understanding is that MUI4 for 68K is somewhat unpolished/unstable. I wonder if you'd have better luck with MUI5 which has been refined a bit further? There are almost no user-level differences between 4 and 5, although I don't know what's changed internally.

But before you try that, I remember years ago when MorphOS moved from MUI3.9 to 4.0. There are significant differences in how 4.0 handles prefs settings, and loading in a prefs file from 3.9 was leading to all sorts of bizarre rendering and layout errors. So it's possible MUI4 is choking on your IBrowse MUI3 settings so badly that it's causing a crash.

To verify, delete or temporarily rename ENVARC:mui (I think that's the path...don't have my Amiga in front of me to check) and reboot, which should reset all your MUI settings. Hopefully the defaults will get your programs back to normal, but you'll have to go through and manually set all your MUI preferences again.
 
The following users thanked this post: F1Lupo

Offline F1Lupo

Re: A4000 crashes after opening iBrowse 2.5.2 after updating MUI to 4.0
« Reply #2 on: April 24, 2020, 09:45:08 PM »
@ Matt-H
already tried updating MUI to 5.0 but same issue..got rid of Poseidon popup screen issue...deleted ENVARC mui entries and same issues? I'm now getting immediate system crashes even when I try to do anything in MUI5.0?
« Last Edit: April 24, 2020, 09:50:08 PM by F1Lupo »
____________________________________________________________________
c64-dual sids, A1000, A1200-060@50, A4000-CSMKIII
Indivision AGA & Catweasel MK4+= Amazing
! My Master Miggies-Amiga 1000 & AmigaOne X1000 !
--- www.mancave-ramblings.blogspot.ca ---
  -AspireOS.com & Amikit- Amiga for your netbook-
***X1000- I BELIEVE *** :angel:
 

Offline Matt_H

Re: A4000 crashes after opening iBrowse 2.5.2 after updating MUI to 4.0
« Reply #3 on: April 25, 2020, 06:40:30 AM »
Darn, sorry that didn’t work. Is it still crashing even if you load the MUI global prefs program (from the MUI: path)? I wonder if the global prefs file or the ENVARC:MUI path needs to exist for things to work. Did the install archive come with a default global prefs file? Only other thing I can think of is that 5.0 still has severe stability problems. Beyond that, I’m out of ideas :(
 

Offline don27dog

Re: A4000 crashes after opening iBrowse 2.5.2 after updating MUI to 4.0
« Reply #4 on: April 25, 2020, 01:02:25 PM »
Snoopdos and see what is causing crash
Amiga 4000D Cyberstorm PPC 150Mhz, 68060 50 Mhz, 128Meg Ram, IndivisionAGA, Deneb USB Controller, Zorram 256, Os3.9/Os4.0 Classic
Amiga 3000T Warp Engine 4040, Elbox FastATA Controller, Progressive Perpherals ProRam3000 64Meg, Mediator, VoodooIII, Os3.9
 

Offline F1Lupo

Re: A4000 crashes after opening iBrowse 2.5.2 after updating MUI to 4.0
« Reply #5 on: October 19, 2020, 07:57:07 AM »
Snoopdos and see what is causing crash
ah time flies & getting back to this issue & indeed SnoopDos is our friend  ;) ...so last thing it picks up before system crashes is Tooltypes HEIGHT & SPEED failed to load also StatusBar.info failed to read, Navigation.info failed to read & Picasso96/emulation.library failed to load...so lots of stuff to check out..
____________________________________________________________________
c64-dual sids, A1000, A1200-060@50, A4000-CSMKIII
Indivision AGA & Catweasel MK4+= Amazing
! My Master Miggies-Amiga 1000 & AmigaOne X1000 !
--- www.mancave-ramblings.blogspot.ca ---
  -AspireOS.com & Amikit- Amiga for your netbook-
***X1000- I BELIEVE *** :angel: